Włos odrasta, bo jedne komórki macierzyste stymulują drugie

2 września 2011, 10:34

By dochodziło do wzrostu włosa, komórki macierzyste mieszków włosowych muszą być stymulowane przez preadipocyty tkanki podskórnej. Odkrycie to może być przełomem w leczeniu łysienia.



Boks bardziej niebezpieczny niż MMA

13 listopada 2015, 13:00

Mieszane sztuki walki (MMA) uchodza za niezwykle brutalne. Walczący często opuszczają ring zakrwawieni. Jednak badania, których wyniki opublikowano w Clinical Journal of Sport Medicine, dowodzą, że znacznie bardziej niebezpiecznym sportem jest boks.


Salon stylizacji paznokci: stałe skażenie powietrza i podwyższone ryzyko nowotworu

15 maja 2019, 12:04

Pracownicy salonów stylizacji paznokci stale stykają się z zanieczyszczeniami powietrza, np. formaldehydem czy benzenem. Z tego powodu naukowcy z Uniwersytetu Kolorado w Boulder porównują ich do zatrudnionych w rafineriach ropy naftowej czy warsztatach samochodowych.


Palaczki częściej prześladuje pewna postać trądziku

18 września 2007, 08:45

Palaczki ryzykują nie tylko szybszym starzeniem się skóry. Włoscy dermatolodzy zauważyli, że o wiele częściej niż niepalące kobiety cierpią z powodu pewnej postaci trądziku.


Rajstopy likwidują cellulit

21 września 2009, 09:12

Na rynku brytyjskim debiutują rajstopy i legginsy, które likwidują cellulit za pośrednictwem podwyższania temperatury skóry przez wplecione w tkaninę biokryształy.


Skórny biomarker choroby Parkinsona

9 października 2013, 10:16

Choroba Parkinsona bywa często diagnozowana dopiero w późnym stadium, gdy dojdzie już do zniszczenia neuronów i pojawią się objawy w postaci drżenia oraz sztywności. Naukowcy z Beth Israel Deaconess Medical Center (BIDMC) pokazują jednak, że u pacjentów z parkinsonizmem w skórze występuje podwyższony poziom pewnego białka - α-synukleiny (ASN).


Pomidory chronią przed nieczerniakowymi nowotworami skóry

14 lipca 2017, 11:25

Codzienne spożycie liofilizowanych pomidorów o połowę zmniejszyło u samców myszy liczbę nowotworów skóry rozwijających się pod wpływem promieniowania ultrafioletowego.


Europejscy łowcy epoki lodowcowej jadali mięso wilków

21 maja 2020, 07:55

Mieszkańcy Europy żyjący w epoce lodowcowej – ok. 30 tys. lat temu – jadali mięso wilków. Dowody takiej praktyki odkryli w Czechach polscy archeozoolodzy. Do tej pory dominował pogląd, że m.in. ze względu na smak mięsa, z drapieżników tych pozyskiwano głównie skóry.


To nie siniak, lecz nowotwór

16 czerwca 2008, 11:32

Brytyjscy lekarze alarmują, że z rosnącą popularnością butów z odkrytymi palcami, w tym sandałów i japonek, wiąże się zwiększona zapadalność na nowotwory skóry stóp.


Rakotwórcza kapsaicyna

3 września 2010, 08:53

Kapsaicyna kojarzy się z ostrym smakiem papryczek chili, maściami przeciwbólowymi, odchudzaniem czy zwalczaniem nadciśnienia. Okazuje się jednak, że jej działanie jest nie tylko prozdrowotne. Naukowcy z Hormel Institute (University of Minnesota) połączyli bowiem alkaloid z nowotworami skóry. Na razie nie jest znany mechanizm molekularny, za pośrednictwem którego się tak dzieje.


Zostań Patronem

Od 2006 roku popularyzujemy naukę. Chcemy się rozwijać i dostarczać naszym Czytelnikom jeszcze więcej atrakcyjnych treści wysokiej jakości. Dlatego postanowiliśmy poprosić o wsparcie. Zostań naszym Patronem i pomóż nam rozwijać KopalnięWiedzy.

Patronite

Patroni KopalniWiedzy